Omega 3

08:17:00

                      Am promis o postare despre omega si sper sa va fie de folos.
Stim cu totii ca omega sunt acizi grasi esentiali pentru buna functionare a organismului, pentru par, unghii, buna dispozitie si psihic , alimentatie echilibrata. Stim ca omega 3  se gaseste in somon de exemplu, dar nu se limiteaza aici.

De fapt, exista trei tipuri de acizi grasi omega - 3, 6 si 9. Omega 9 care le gasim in avocado sunt total diferite de omega 3 care se gaseste in peste gras.


O lectie rapida de chimie: grasimile sunt un fel de zid din caramida compus din acizi grasi.Toți acizii grași au un număr par de atomi de carbon care sunt atașați unul de altul de-a lungul lanțului. Unele dintre ele au legături simple între atomii de carbon și se numesc grăsimi saturate, în timp ce altele au legături duble și sunt considerate nesaturate. Omega-3, omega-6 și omega-9 sunt toate aceste tipuri de grăsimi naturale nesaturate, pe care majoritatea experților din domeniul nutriției sănătoase le consideră mult mai utile decât grăsimile saturate.

 Și din nou revenim la structura chimică: începutul lanțului de carbon este numit "alfa", iar sfârșitul său este "omega". Acizii omega-3 au un triplet în denumire, deoarece prima moleculă cu o dublă legătură se află la trei atomi de carbon din limita de omega (la fel cu acizii grași omega-6 și omega-9). Deci, cu o teorie plictisitoare gata, sa vedem cum functioneaza.
 Experții avertizează că organismul nostru nu știe cum să producă acizi grași omega-3, deci trebuie să consumam neapărat alimente bogate în omega-3 sau să luam suplimente pentru a evita deficiența lor. Există trei tipuri principale de acizi grași omega-3: acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).
 EPA și DHA se găsesc în peste gras cum ar fi somonul, macrou și hering. EPA are un puternic efect antiinflamator și, conform studiilor, poate reduce riscul de boli de inimă, reumatism și cancer. În același timp, DHA joacă un rol important în sănătatea creierului. Cantitatea optimă de omega-3 din alimentatie este de două până la trei porții de pește gras pe săptămână. În acest caz, în mod ideal, un sfert din toate grăsimile pe care le consumați trebuie să conțină acizi grași omega-3.
 Lipsa de acizi grași Omega-3 poate duce la îmbătrânirea precoce a creierului și la scăderea abilităților intelectuale ale unei persoane.
Potrivit medicilor și experților, omega-3 - cea mai importanta componenta a dietei umane moderne, deoarece acestea permit să se mențină funcționarea normală a creierului , il  protejeaza  de neurodegenerarea legată de vârstă. Aportul inadecvat de omega-3 se datoreaza multor cazuri de tulburări psihice, precum și apariția unor probleme cum ar fi depresia, memorie slaba, inteligență scăzută, incapacitatea de a studia, incapacitatea de a citi (dislexie), schizofrenie, senilitate precoce, boala Alzheimer, o boala a nervilor degenerativă, scleroză, alcoolism, vedere slaba, iritabilitate, ostilitate, nepăsarea, lipsa de concentrare, agresivitate, suicid.

 OMEGA-3 și pielea umană.Acidul omega-3 inhibă îmbătrânirea pielii umane și face acest lucru în mai multe moduri. Acesta are proprietăți antioxidante puternice care nu permit oxigenului să deterioreze pielea. Acizii grași omega-3 opresc în mod eficient inflamația cronică, împiedicând astfel colagenul să se descompună și să încetinească îmbătrânirea. Acidul omega-3 luptă nu numai cu inflamarea pielii, ci și in organele interne, articulațiile, ligamentele și mușchii. Acidul omega-3 inhibă mecanismele cheie ale îmbătrânirii pielii.Omega-3 protejeaza pielea de expunerea la UV: studiile au arătat că un consum regulat de acizi grași omega-3 imbunatateste protectia pielii impotriva arsurilor solare. Mulți, care suferă de eczeme și psoriazis, observă o îmbunătățire a stării pielii atunci când iau Omega-3. Omega-3  face față în mod eficient depresiei, care are un efect vizibil asupra stării pielii. Ca urmare, sub influența acizilor grași omega-3  pielea încetineste sa degradeze  și își păstrează elasticitatea și aspectul tineresc. Poate de aceea toate cele mai cunoscute modele de top iau 6-8 capsule Omega-3 pe zi. 


Aportul adecvat de acizi grași omega-3 în timpul vieții  permite să reduceți riscul de îmbolnăvire a articulațiilor cu 50% și / sau să reduceți gradul de afectare a articulațiilor în inflamație. Utilizarea acizilor grași Omega-3 poate crește eficacitatea medicamentelor antiinflamatorii și analgezice. De exemplu, artrita reumatoida implica  doze mari de medicamente anti-inflamatorii, care au efectul terapeutic pe lângă o serie de efecte secundare  . 


 Cele mai utile pentru organism sunt acizii grași polinesaturați Omega-3. Cea mai accesibilă sursă de acizi Omega-3 sunt suplimentele .  Exerciții regulate ,   sport sau  fitness plus acizii Omega-3 reduc vâscozitatea sângelui, ceea ce reduce tensiunea arterială si   riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
 Teoria este lungaaa, dar mai sunt multe detalii medicale, multe, la nivel de molecula in care nu o sa facem incursiune, dar o termin cu cateva  pe care sa le tineti minte.

- Suplimente cu omega 3 se recomanda la luam permanent. Doza zilnica recomandata 1000-2000mg de omega 3 / nu suplimente care au toate tipurile de omega[3-6-9]
- Daca organismul nu a primit prin alimentatie doza zilnica, luati supliment.Portia de  100 de gr  de peste gras are doza aprox de 300-1800 mg de omega 3 ,in functie de peste
- Omega 3 din vegetale este un mit,  omega din uleiul de in sau chia seeds este nesemnificativ si nu se iau in considerare
- Pe eticheta trebuie sa scrie Omega 3 [ DHA+ EPA], luati atatea capsule pe zi cat sa fie doza zilnica pana la 2000 mg
- Suplimentele omega 3 sa iau in timpul mesei sau imediat dupa, ideal cu proteine, grasimi sau legume. Important - nu luam omega 3 cu glucide!
- Daca in alimentatie predomina glucide/ zahar, omega 3 favorizeaza depunerea grasimilor.
- Testul cu penoplastul este un mit! [ daca stiti despre ce e vorba], omega 3 exista in trei forme, de aceia anumite forme topesc penoplastul, dar asta nu inseamna ca topesc stomacul!.. sunt absolut normale, deci,orice forma de omega 3 / tg, ee sau rtg  sunt bune.

Asadar, omega 3 este un acid gras esential de care organismul uman are nevoie esentiala!Peste gras zilnic sau supliment, asta decideti voi.

You Might Also Like

4 comentarii

  1. Desi mananc des peste iau si Omega 3. O vreme m-am ferit de a luat suplimente alimentare dar in urma unei discutii cu medicul de familie m-am razgandit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow, foarte interesant, nu m-as fi gandit ca e atat de important...

    RăspundețiȘtergere
  3. Valeria Chertes14 mai 2018 la 13:40

    Eu iau de mult timp Omega 3 deoarece am colesterolul si trigliceridele mari.

    RăspundețiȘtergere
  4. si eu sunt adepta suplimentelor si folosesc mereu!

    RăspundețiȘtergere