Travel / Odessa, Ukraine

08:31:00

Dragii mei, a trecut ceva timp de cand ne-am intors din Odessa, dar am hotarat totusi sa scriu cateva cuvinte despre aceasta calatorie.
Nu e o destinatie de turism populara, mai ales la romani, dar poate fi cu siguranta. M-as bucura daca aici veti gasi informatii utile. Deci, sa calatorim la Odessa...
In primul rand, trebuie sa spun ca Odessa este pentru mine  un oras de suflet. De cand eram mica si pana dupa facultate mergeam aici in fiecare an la mare. A urmat o perioada lunga  de cand nu am mai fost pe acolo.
Si ma bucur tare mult ca am revazut-o...........



Odessa - un oras port la Marea Neagra, cel mai important port din Ucraina.
- Hotelul a fost rezervat pe booking.com, un hotel  curat, linistit si dragut, foarte aproape de centru.
                                                                  Hotel Orange Odessa


Am calatorit cu masina,parcurgand  distanta aproximativa de 600 de km Bucuresti-Odessa .
Ruta exacta AICI
 
 Am pornit din Bucuresti dupa ameaza si urma sa ajungem la Odessa pe la miezul noptii, dar ... am ajuns dimineata. Imediat va spun si de ce.
Drumul prin Ucraina este un dezastru. Sunt portiuni de drum cu gropi atat de mari si multe incat nu ai cum sa le ocolesti sau sa eviti. Mai ales pe timp de noapte, cand vizibilitatea oricum este scazuta. Asa ca va recomand din suflet, conduceti pe timp de zi. Deci, am facut o  pana si am ramas la marginea drumului in masina pana dimineata. Dimineata am oprit prima masina sa ne ajute cumva . Soferul ucrainean a fost atat de amabil incat ne-a oferit roata lui de rezerva fara nicio recompensa, doar ca roata lui nu s-a potrivit. Apoi am oprit un tir care ne-a ajutat cu roata si ne-a ghidat spre cea mai apropiata vulcanizare, unde am rezolvat rapid problema si am continuat drumul spre Odessa.


Odessa ne-a intampinat dimineata cu liniste si racoare. Asa cum am spus, hotelul se afla aproape de centru, asa ca dupa un dus am pornit la plimbare sa nu pierdem timpul.
Odessa e un oras foarte verde, linistit si primitor. Veti gasi aici o multime de cofetarii dragute, terase si restaurante. Chiar pe bulevardul principal- Deribasovskaia, am luat micul dejun si ne-am bucurat de linistea diminetii. In tot orasul veti gasi cafenele si restaurante cochete cu un decor de poveste si mancare foarte buna la preturi bune.
Trebuie sa va spun ca Odessa este un oras cu un aer si spirit aparte. Arhitectura, oamenii, atmosfera - totul este minunat. Cel putin pentru mine. Umorul din Odessa este vestit si chiar eu zi de zi mai ''scap'' o vorba odessita, dar asta doar pentru cunoscatori.

Nu am venit  aici pentru plaja , am venit doar sa ne plimbam, dar se poate face, bineinteles.
Intr-un oras in care in aer pluteste umorul, unde oamenii sunt extraordinar de deschisi si buni la suflet, unde se afla o multime de monumente istorice, palate,teatre - e o placere sa petreci timpul.
Cele mai multe locuri si monumente istorice care merita vizitate se afla in partea centrala a orasului. Incepeti cu strada Deribasovskaia sau bulevardul Primorskii care va vor duce la toate atractiile orasului, inclusiv spre mare.





Monumentul  Ducelui de Richelieu - fondatorul si simbolul orasului se afla chiar la inceputul scarilor Potiomkin [ 192 de scari, obligatoriu de vizitat] care simbolic arata drumul spre mare si de unde veti ajunge in port.
Portul este de o frumusete aparte, aici puteti admira marea si numeroase iahturi si vapoare de croaziera impresionante.
Monumentul  Ecaterinei a doua este situat pe  Ecaterina square si a fost construit in 1900 ca peste 20 de ani sa  fie demontat si doar in 2007 autoritatile orasului au reconstruit acest monument.
Palatul Vorontov- o opera de arta reprezentata printr-o combinatie de mai multe stiluri arhitecturale, cladire cu care se termina bulevardul Primorskii.





Pe strada Deribasovskaia e un parc bine ingrijit, unde se afla monumentul lui Joseph de Ribas[de aici provine Deribasovskaia]  si o  scena mare  unde se organizeaza numeroase concerte
Obligatoriu de vizitat - Gabrinus, un restaurant-taverna - simbolul orasul Odessa, aflat chiar langa parc.
Cu siguranta sunt mult mai multe locuri de vazut in Odessa, un oras ce merita vizitat macar o data!







You Might Also Like

9 comentarii

  1. Foarte frumos! Nu stiu daca voi ajunge vreodata la Odessa (cred ca trebuie viza pe pasaport pentru cetatenii romani, ceea ce mi se pare complicat), insa tare mi-a placut articolul tau :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca te-ai relaxat. Eu am fost o singura data cu masina prin Ucraina si am zis ca nu voi mai repeta greseala, credeam ca intre timp lucrurile s-au mai rezolvat dar se pare ca nu. Dar pana la urma daca nu aveati si asemenea experiente nu va ramanea asa intiparita in memorie plimbarea :))
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Odessa e un oras superb! Dar am si eu o nelamurule, cum anume Ducele de Richelieu este fondatorul si simbolul Odessei? Nu vad legatura.
    Sa ai o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumos, am fost de cateva ori "in tinerete" :)))), am stat la fratele bunicii mele, am fost si la mare, tare mult mi-a placut, te pup <3

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumos articolul, pare super drăguț acolo din poze. Vreau să ajung cândva și prin Ucraina, așa că țin minte destinația! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Какой красивый город! целую

    RăspundețiȘtergere
  7. ma bucur ca ai vizitat un loc drag tie...si ne-am plimbat si noi cu tine :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Здорово,что там побывала! и я один раз тоже, когда мы отдыхали на море в Одесской области)

    RăspundețiȘtergere
  9. Cat de mult imi doresc sa vizitez Odessa, macar o data in viata! Bunica mea mergea mereu in tinerete acolo si imi povestea tare incantata de fiecare data. Ea e din Chisinau, mult mai aproapre de Odessa. Ma bucur sa citesc ca e un loc de suflet pentru tine.
    Trebuie trebuie sa ajung si eu.. :)
    Te pup

    RăspundețiȘtergere