Netherlands / My travel diary

17:14:00

Iata ca m-am intors din calatoria mea din Olanda... 10 zile, 10 orase, orasele, plaje, masina, tren, avion.. a fost minunat.  Nu e prima mea data in aceasta tara, calatoresc aici destul de des, de aceia am vrut sa scriu acest articol, poate va inspira sa vizitati si voi aceasta tara frumoasa.
In primul rand, Olanda nu este numai despre Amsterdam! Desigur, Amsterdam este capitala, are un aer absolut aparte, trebuie vizitat neaparat si cred ca l-a vizitat toata lumea. Dar eu vreau sa va povestesc un pic si despre alte locuri si sa va dau cateva tips&tricks despre calatoria in Olanda.
Primul lucru care trebuie sa faci este sa descarci aplicatia 9292 - un route planer pentru toate [ inclusiv biciclete] mijloace de transport in Olanda. Aici poti vedea orar de tren, bus,etc, unde schimbi,peron, toate amanuntele.. Este must have, cu aceasta aplicatie te vei descurca foarte usor oriunde in Olanda.
Din Bucuresti avem doua optiuni de zbor spre Olanda: Amsterdam cu KLM  si Eindhoven cu Wizz Air.  Eu am zburat intodeauna cu Wizz Air spre Eindhoven . Avantaje: cateva zboruri pe saptamana din Bucuresti si pret mai bun. Intodeauna am zburat impecabil, fara intarzieri. Din aeroportul Eindhoven [ care este mic ] se ajunge foarte usor in oras, bus 400 si 401 merge la Gara Centrala in fiecare 10 minute. Biletul de calatorie se cumpara de la automatul din statie sau la sofer [numai cu cardul]. Pretul unui bilet este vreo patru euro.



Ce trebuie sa stiti despre Olanda si asta ajuta enorm sa calatoriti rapid si confortabil in toata tara, ca in fiecare oras si  orasel Gara Centrala intodeauna se va afla chiar in centrul orasului, in buricul lui. Si in jurul garii sa invart cam toate frumusetile orasului, de aici puteti lua la pas orice oras si sa va intoarceti tot la gara cand doriti.
Reteaua de trenuri in Olanda este impecabila! Am calatorit aproape toata tara cu trenul si va pot spune ca este cel mai comod mijloc de transport. Biletul de calatorie / dus sau sus-intors / sa ia de la automate aflate la intrare si se poate plati atat cu cardul, cat si cash, dar nu am vazut niciun olandez sa foloseasca cash.
Asadar, daca ajungeti in Eindhoven, va puteti caza in acest oras [ cum am facut eu de cateva ori ] sau sa luati trenul oriunde va doriti. Deci, nu e obligatoriu sa zburati si va cazati la Amsterdam, optiuni sunt foarte multe si din orice oras puteti vizita toata Olanda.
Am vizitat toate marele orase - Amsterdam de multe ori, Rotterdam de cateva ori, la fel Haga  si multe alte orase, aproape toate cu trenul, uneori cu masina inchiriata.
De data asta, in 10 zile am fost la Eindhoven, Tilburg, S-Hertogenbosch, Lemmer, Dordrecht, Haga, Amsterdam, Gouda, Kinderdijk, Giethoorn. Am mai fost in Delft si alte orasele mici. M-am plimbat cu bicicleta prin orase si va spun sincer, este o placere cand ai drumuri pentru biciclisti,iar aici ei au prioritate.

O sa va spun in cateva cuvinte despre fiecare .
Eindhoven - oras universitar, destul de mare, dar linistit. Aici se afla stadionul Eindhoven [cine e pasionat de fotbal], e o destinatie de shopping foarte buna - toate magazinele se afla in centru, inclusiv Primark. Si tot aici puteti vizita muzeul Philips, foarte interesant si care tot se afla in centru.
Tilburg - un oras mai mic, 20 de minute cu trenul de la Eindhoven. Cochet, linistit, cu multe cafenele interesante, cu Primark si  inca ceva interesant. La cateva kilometri de Tilburg se afla Beekse Bergen- un safari adevarat,unde animalele de toate rasele sunt in libertate . Un parc foarte mare, foarte, foarte frumos. Tot la cateva kilometri de Tilburg se afla Efteling - un fel de Disney Land, absolut fantastic, minunat. Atat la Safari, cat si la Efteling ajungi din oras usor cu autobusul. Va recomand sa le vizitati!
S-Hertogenbosch - capitala Brabantului de Nord - un oras minunat! Probabil, o sa spun despre fiecare oras ca e minunat, dar asa si este! Acest oras este unul din cele mai vechi orase medievale din Olanda, labirintul strazilor este fascinant, dar si canalele, cartierul muzeelor, catedrala Sint-Jans care e wow, grandioasa si seamana cu Domul de la Milano. Pe stradute inguste veti gasi multe cafenele-concept, unde puteti sta in liniste si sa admirati olandezi frumosi..


Den Haag / Haaga - unul din preferatele mele. Un oras superb, cu o multime de parcuri si castele. In plus, din Gara Centrala puteti sa ajungeti usor pe plaja la Marea Nordului. Chiar din fata garii ia tramvaiul 9 si in 10 minute esti pe o plaja superba. Kilometri de nisip fin, atmosfera, cafenele, roata si vedere spre marea zbuciumata.. fara cuvinte.  Haga este si o destinatie de shopping cool, aici puteti gasi multe branduri, atat de haine, cat si cosmetice, care nu gasesti la noi.


Kinderdijk - o localitate celebra, unde s-au pastrat morile de vant de pe vremuri.. Nu este mare, cam o ora iti ajunge sa vizitezi totul, dar recomand sa mai stai la o cafea si sa admiri peisajul. Ca un pont, puteti sa nu platiti intrarea [8 euro], treceti linistiti, am vazut case de bilete, dar nu am vazut sa opreasca cineva. Daca ati parcat masina pe teritoriu lor, aveti o cafea din partea casei.


Gouda - tot orasel celebru si sa intelege pentru ce.. pentru cascaval, care e nemaipomenit, gasiti un milion de feluri si toate sunt bune! Oraselul in sine e micut, are canale, case pe apa, cetate, castel si cam atat. Eu am nimerit la o festivitate medievala si a fost tare dragut.



Dordrecht - un oras vechi, istoric, foarte frumos. Peisajul tipic olandez - canale, barci, cladiri istorice si o biserica impresionanta chiar pe marginea canalului.


Giethoorn - mica Venezie a nordului, un orasel micut absolut minunat, ca in poveste. Numeroasele canale, casute cu flori, verdeata.. Este un vis! Neaparat sa va plimbati cu barca sa vedeti totul, pentru ca accesul pietonal nu cuprinde toata frumusetea.



Lemmer - un oras vestit pentru sporturile nautice, situat pe canale, foarte dragut si cochet. Merita o plimbare de o zi.

Despre Amsterdam nu o sa va povestesc prea multe, este un oras care trebuie vizitat si nu o data! Foarte frumos si cu o atmosfera aparte.


In Olanda sunt foarte multe de vizitat. Calatoriti cu trenul, este foarte bine pusa la punct reteaua, mancati hollanse nieuwe haring [ hering sarat bun rau ], gustati cartofi prajiti [ probabil cei mai gustosi ], bitterballen [ crochete prajite ], kibbeling [ cod prajit foarte gustos ], incercati mancarea din perete  Febo - frinkandellen si tot felul de dutch food. In orice caz, nu stati intr-un oras, natura Olandei este impresionanta!






You Might Also Like

2 comentarii