Despre colagen si acid hialuronic

08:17:00

  Am vorbit despre importanta Omega 3, trecem la alt subiect interesant . Sper sa va fie de folos.
Sa incepem cu diferenta intre colagen si acid hialuronic.
Sunt substante complet diferite si care joaca un rol diferit in organism. De exemplu, acidul hialuronic mentine hidratarea pielii si deasemenea, are rolul de a uni/lega colagenul cu elastina. Colagenul si elastina sunt fibre responsabile pentru elasticitatea tesuturilor.


Trebuie sa intelegeti ca organismul produce in mod natural colagen si acid hialuronic! Cu toate astea, expunerea excesiva la soare, traume, deficiente nutritive si alti factori reduc semnificativ producerea acestor substante importante. Asta duce la degradarea tesutului conjuctiv si sa manifesta prin riduri, par fragil, cartilaje subtiri/degradate, alte semne de imbatranire....
Colagenul este principala proteina structurala - materialul de constructia al tesutului conjuctiv, precum si tesut osos , cartilaje, ligamente, articulatii.
Nivelul de colagen sa vede in proportie de 80% pe piele! Datorita colagenului pielea este elastica, neteda, supla, iar parul este dens, stralucitor . In plus, colagenul favorizeaza procesul de regenerare a tesuturilor, cresterea si intarirea unghiilor, ligamentelor si musculaturii.
Realitatea e ca dupa 30 de ani nivelul colagenului incepe sa scada, cam 1 % pe an. Realitatea dura....
Pentru nevoile cosmetice si in medicina se foloseste 2 tipuri de colagen: extras din peste [ vezica si piele ] si animal din piele bovina.
Mai eficiente si in consecinta, mai scumpe, sunt cele din peste, deoarece sunt mai bine absorbite in organismul uman.
Acidul hialuronic este un carbohidrat, mai precis o mucopolizaharida care se produce in mod natural in organism.
Este o substanta responsabila pentru mentinerea hidratarii datorita capacitatii de a se lega cu moleculele de apa. Este o componenta necesara pentru piele frumoasa si sanatoasa si in procesul de regenerare.
Cu un nivel suficient de acid hialuronic pielea este elastica. In plus, AH are efect antioxidant si functia de protectie.  Ca si in cazul colagenului, nivelul AH scade pe parcursul anilor, iar pielea devine uscata si ridata.
In cosmetica / estetica se folosesc doua tipuri de AH - cu greutatea moleculara mica si mare. Ambele sunt fabricate din corpul vitros al ochiului bovin sau din creasta de cocos[ cocos,adica barbatul gainei, ha ha ] . De asemenea, acum exista si versiuni sintetice.


Se spune ca utilizarea sub forma de pastile, bauturi, etc de colagen si acid hialuronic poate inbunatati considerabil aspectul pielii si in general starea organismului.  Oare asa e ?
Producatorii de astfel de suplimente sustin ca vor aparea multe efecte pozitive, vor isparea ridurile samd.  Aici e taina pe care nu o sa deslusim cred niciodata. 
Pentru ca in ciuda sloganurilor si a reclamei promitatoare majoritatea medicilor sustin ca utilizarea colagenului si AH este absolut inutila. Aceasta polizaharida este distrusa instantaneu de actiunea sucului gastric. In tratarea artritelor si altor probleme de articulatii sunt folosite injectii, iar sub forma de comprimate este putin probabil sa obtina rezultatele. Pe de alta parte, multe studii arata si rezultate dovedite.
Deci, nu stiu ce sa zic, eu personal iau pastile, ma dau cu creme si cumva ma mentin. Deocamdata  nu mi-am facut nicio injectie estetica. Fiecare decide pentru el.
Pot sa va dau cateva recomandari doar,iar fiecare dintre voi stie mai bine ce sa faca.
Ingrijiti pielea zilnic, aplicati masti, creme, nu lasati pielea uscata, chiar daca aveti ten gras. Nu va expuneti la soare exagerat, aplicati SPF zilnic, chiar si iarna. Mancati echilibrat, din alimente e foarte usor sa obtinem aceste substante.
Alimente cu un continut de amidon - cartofi, sfecla, rosii, ardei, verdeata, varza. Carnea, supa,piele, tendoane, jeleu, tofu, soia,peste, fructe proaspete, preparate cu gelatina, multa apa  - sunt surse excelente pentru a obtine aportul de AH si colagen
Si trebuie sa intelegem ca procesul de imbatranire si degradare a organismului este ireversibil, dar putem sa mentinem sanatatea noastra cat de mult putem.



You Might Also Like

4 comentarii

  1. super articol Stela !! clar pentru toata lumea , sunt persoane care cred ca substantele astea doua sunt panaceul universal al tineretii vesnice !!! ajuta , dar nimica nu-i vesnic !!! Eu ma gandesc serios sa nu mai arunc tendoanele si zgarciurile pline de colagen de pe oasele de pui pe care le mananc ...am sa le rod constant ..pentru tinerete vesnica :)))) ( hai ca glumesc ...) ..desi exista ceva adevar in aceasta gluma , nu ??? una peste alta , eu sunt mare fan al serumurilor cu AH , retinol , peptide si vitamine !! am fost la dermatoloaga mea . mi-a facut mezoterapie cu un cocktail din asta si chiar se vede o imbunatatire a aspectului pielii !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. super, Corina! si ma bucur ca ti-a placut postarea, multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru articol. Eu prefer sa consum alimente care imi pot aduce aportul de vitamine si de tot ce are nevoie corpul meu in loc sa iau pastile.

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte frumoasa si folositoare postare, si eu consum de cate ori pot!

    RăspundețiȘtergere