Cum sa realizezi fotografii memorabile cu flori

14:11:00

Floria a organizat pe 27 septembrie un workshop dedicat fotografiei de flori, realizat in parteneriat cu F64. Acesta a avut loc in floraria Floria de la Piata Dorobanti si a fost sustinut de fotograful Matei Moroldo.


Timp de cateva ore, am aflat cum trebuie sa alegem lumina sau fundalul fotografiilor, dar si despre cele mai utilizate filtre si aplicatii mobile pentru editarea fotografiilor de produs.

Iata cateva sfaturi esentiale pentru fotografii cu flori remarcabile


  1. Setup-ul de lumini pleaca de la o singura sursa de lumina si poate ajunge pana la multiple surse, cu sau fara modificatori. Se poate utiliza si lumina naturala, unde fundalul si compozitia pot juca un rol foarte important in realizarea unei fotografii reusite.
  2. Lumina naturala poate fi integrata foarte usor cu inca o sursa de lumina controlata, ce ne poate ajuta in diminuare sau accentuarea umbrelor pentru un cadru cu o lumina soft (umbre difuze) sau cu o lumina dura (umbre puternic accentuate, contrast).
  3. Doua surse de lumina pot fi alcatuite si dintr-o sursa de lumina si un modificator de tip blenda (panou reflectorizant) sau reflector. Ele sunt pozitionate in fata luminii, subiectul aflandu-se intre sursa de lumina si blenda sau reflector si au rolul de a atenua umbrele dure.
  4. Fundalul si masa de produs au un rol foarte important in realizarea cadrelor curate. In cazul fotografierii florilor singure, este preferabil ca fundalul sa fie cat mai uniform. Putem vorbi despre un perete, un material textil, o simpla iuta sau un parchet natural. 
     
 
  1. Masa de produs sau suprafata pe care este amplasat subiectul, trebuie la randul ei sa aiba o culoare complementara sau analog cu cea a fundalului. In cazul in care aceastea nu se potrivesc, este de evitat sa apara amandoua in cadru sau trebuie evidentiat doar unul dintre ele, sa zicem fundalul, iar suprafata sa fie intunecata, pentru a oferi uniformitate elementului care nu este in prim plan.
  2. Intre elementele adiacente subiectului si acesta trebuie incercat cat mai mult folosirea culorilor complementare. Contrastul dintre acestea ofera un vizual placut pentru majoritatea privitorilor.

 
  1. In cazul fotografierii buchetului de flori, trebuie sa ne axam pe partea centrala a acestuia, partea care este cu flori. Consideram ca cele doua parti, de sus si de jos, firele de decor si vaza, sunt adiacente, iar partea centrala este cea pe care vrem sa o scoatem in evidenta. Puteti incadra mai corect si mai concentrat pe subiect daca va apropiati de subiect, decat daca lasati cadrul de ampoare.
  2. Florile sunt unele dintre subiectele accesibile pentru fotografia de produs si nu numai. Folosirea luminii naturale pentru un buchet sau o floare in vaza, poate fi facuta cu ajutorul unei ferestre luminoase. Pozitionati subiectul in lumina si aranjati un pic decorul (fundal, suprafata).
  3. Incercati fotografierea din diferite unghiuri si observati care este pozitia cea mai avantajoasa.
  4. Dupa ce ati ajuns la un rezultat care va place, incercati sa mai integrati o lumina controlata, care sa contracareze lumina naturala. Acesata poate diminua umbrele, sau lumina mai bine subiectul, posibilitatile depind de imaginatie si disponibilitate.
  5. Atat in detaliu cat si intr-un cadru de amploare, pastrati proportiile naturale, astfel incat sa se inteleaga realitatea produsului prezentat.
  6. Aplicatii utilizate pentru editare pe smartphone: Snapseed, foarte prietenoasa si cu filtre foarte interesante si pline de imaginatie, VSCO, Adobe PS Express, Adobe LR.
    Este de evitat editarea in exces, contrastul sau saturatia, trebuie facute cu grija, astfel incat cadrul sa nu para desprins dintr-un desen animat sau dintr-o schita.
 
Reteaua de florarii Floria cuprinde 4 florarii in Bucuresti, in Piata Dorobanti, bd. Ion Campineanu, Afi Cotroceni si Baneasa Shopping City, precum si o florarie in Ploiesti.
www.Floria.ro

You Might Also Like

2 comentarii

  1. Nu cred ca ma voi apuca vreodta de fotografie, dar chiar am citit cu interes tot articolul :))

    RăspundețiȘtergere
  2. super sfaturi, mi-ar placea sa ma specializez!

    RăspundețiȘtergere