Alegerea personala -un stil de viata sanatos

09:15:00

Depinde de noi să trăim mai mult și mai sănătos? Câtă apă bem și cum o alegem? Știai că „reziduul sec din apă” e un „concentrat de minerale și oligoelemente”? Sau că lactatele de capră sunt mai bune pentru sănătate decât cele de vacă? Cum ne păstrăm inima sănătoasă, până la adânci bătrâneți? Sunt întrebări la care 24life.ro și invitații săi au încercat să răspundă în seara de 12 noiembrie, dedicată „Stilului de viață sănătos, o alegere personală”
 
Revista 24life.ro a sărbătorit 1 an de existență online și stilul de viață sănătos - subiect de mare interes pentru cititori, încă de la lansare. I-au fost alături prieteni, colaboratori, bloggeri și branduri care îi împărtășesc valorile și convingerea că sănătatea e cel mai prețios dar - un dar pe care putem să ni-l facem singuri, abordând un stil de viață sănătos, conform principiului „mai bine previi decât tratezi”. 

 
Sponsorii evenimentului au fost: Romaqua Borsec – cel mai cunoscut brand de apă îmbuteliată din țară și printre cele mai longevive branduri de apă din lume; Elcomex Agroindustrial – producătorul lactatelor de capră Zana și LactIQ; Pfanner – cunoscutul brand austriac de sucuri naturale din fructe; Cardioclinic din București – clinică specializată în cardiologie; Cafepedia, cunoscutul bar/restaurant unde a avut loc întâlnirea (Piața Alba Iulia nr.2).
 
Invitatul special al evenimentului a fost conf dr Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție, care a vorbit despre apa noastră cea de toate zilele și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor și cititorilor prezenți. Am aflat, printre altele:
 
Apa de băut, mituri și adevăruri
  • Mitul celor 2 litri de apă/zi. Fals. Nu trebuie să bem 2 litri de apă pe zi, ci 35-40 ml de apă/kgcorp/zi. Așadar, dacă ai 50 kg e suficient să bei 1,8 litri de apă, dar dacă ai 80 kg îți trebuie aproape 3 kg apă/zi, vara ceva mai mult.
  • Hidratarea zilnică nu se face doar cu apă, așadar în cantitatea de mai sus trebuie inclus și ceaiul de plante neîndulcit, supele și sucurile de legume, dar să nu


 

  • uităm că acestea din urmă conțin vitamine și minerale, iar sucurile de fructe - zahăr.
  • Nevoia de lichide este critică la sugari și copii, al căror corp conține aproape 75% apă, procent care scade cu vârsta - până la 60% la adulți. Setea este primul semnal de deshidratare, pe care ar fi bine să-l luăm în seamă din timp.
  • Mai nou, lumea alege apa de băut cu reziduul sec cel mai scăzut, când, de fapt, organismul are nevoie de toate acele minerale și oligoelemente care alcătuiesc reziduul sec (reziduul sec este cantitatea de particule solide care rămân în apă după ce aceasta a fost adusă la temperatura de 180 grade Celsius). În funcție de cantitatea de reziduu sec, există 3 categorii de ape minerale naturale: foarte slab mineralizată – conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l, ape slab mineralizate sau oligominerale (mai puțin de 500 mg/l de reziduu sec) și cele puternic mineralizate – conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.

 
Informațiile interesante despre nutriție și viață s-au îmbinat perfect cu gustările din brânzeturi de capră în combinații gourmet cu legume, fructe și nuci și kefir din lapte de capră, surpriza serii. Am aflat mai multe despre virtuțile lactatelor de capră în general și ale kefirului în special, în care se spune că se îmbăia Cleopatra, regina Egiptului antic, pentru a-și menține sănătatea și frumusețea pielii.
 
Despre lactatele de capră produse în România:
Laptele de capră este superior ca proprietăți nutritive celui de vacă: este ușor digerabil, un antiinflamator cunoscut, ajută la creșterea imunității și oferă protecție împotriva unor forme de cancer. Laptele de capră este recomandat sugarilor, întrucât are o structură asemănătoare laptelui matern. Conține puțin sodiu și mult potasiu, ceea ce îl recomandă ca protector cardiac.
Din luna mai a acestui an găsim la rafturi în supermarket specialități din lapte de capră produse în România, de Elcomex Agroindustrial. Caprele de rasă franțuzească sunt crescute în Dobrogea (zona Constanței), iar laptele este colectat zilnic, prelucrat local și vândut în România și străinătate, sub brandurile LactIQ și Zana: lapte de capră, iaurt, iaurt de băut, sana, lapte bătut, brânzeturi lactice natur cu diverse condimente, brânză aerată, cașcaval, brânza de grătar și brânză pastă tare. Noutatea absolută este cașcavalul feliat la 100 gr, foarte căutat la export, de-acum și la noi.
Kefirul de capră e o băutură excelentă, hrănitoare, care se asimilează ușor datorită dublei fermentații, cu proprietăți benefice asupra tranzitului digestiv și sănătății colonului. Bun la gust, acrișor, acidulat, un adevărat energy-booster, recunoscut din antichitate ca băutură cu proprietăți miraculoase (prelungește viața, întârzie îmbătrânirea, memoria, crește imunitatea), kefirul se obține din culturi lactice selecționate în lapte. Se poate obține și din lapte de vacă, dar cel din lapte de capră este net superior, vă invităm să-l încercați. Mai multe despre lactatele de capră veți găsi în curând pe site-ul www.lactiq.ro
Verifică-ți inima la Cardioclinic
 
După ce am mâncat și băut sănătos, am ajuns la concluzia că nu ne-ar strica un consult cardiac de specialitate, una din cele mai bune metode de păstrare a sănătății fiind depistarea precoce a oricărei afecțiuni. Cineva spunea că nu există oameni sănătoși, ci doar bolnavi nediagnosticați încă – așadar, o verificare periodică e cea mai bună metodă să fim sănătoși. Dacă vrei să îți verifici inima cu aparatură de ultimă generație, acreditată international, poți s-o faci la Cardioclinic.
Cardioclinic (www.cardioclinic.ro) este o clinică specializată pe probleme cardiovasculare și deține primul laborator privat de ecocardiografie acreditat de Societatea Europeană de Cardiologie, prin intermediul Asociației europene de Imagistică Cardiovasculară, forul care asigură certificarea cea mai înaltă atât a medicilor, cât și a laboratoarelor de ecografie cardiac, în cadrul unui proces de implementare a excelenței profesionale în cardiologie, la nivel european. Acesta este motivul pentru care la Cardioclinic poți efectua o ecografie cardiaca cu echipamente de ultimă generatie, realizată de medici cu vastă experiență în domeniu, la standarde europene. Despre testele de la Cardioclinic și medicii clinicii poți citi mai multe pe: http://24life.ro/calculeaza-ti-riscul-de-infarct/ și http://24life.ro/secretele-inimii/








You Might Also Like

7 comentarii

  1. produsele lactate din lapte de capra sunt cele mai bune

    RăspundețiȘtergere
  2. Fabulous review. Loved your detailed post.
    kisses

    RăspundețiȘtergere
  3. am schimbat multe in alimentatie in ultimii ani, ma preocupa constant! ce ma bucur, este faptul ca Evei i-am format deja un stil de alimentatie mai sanatos ca al nostru!

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta cu hidratarea chiar nu o știam...Știam de 2 litri și cam atât, deci o să mă pun pe făcut calcule pentru membrii familiei să știm ce și cum

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte bun articol, niste lucruri esentiale de stiut pentru o viata sanatoasa.

    RăspundețiȘtergere