To smile or not to smile ?

09:04:00

Dragele mele , in calitatea mea de medic stomatolog cu 22 de ani de experienta o sa - mi permit astazi sa va vorbesc despre zambet si dantura sanatoasa , o parte din frumusete in general . Am mai scris articole aici pe blog ,dar si in feminis.ro . Sunt foarte des abordata pe FB  cu intrebari diverse  despre problemele danturii si mi sa cer consultatii online , am raspuns , am explicat , dar nu intodeauna am primit ''multumesc'' . Desigur , nu are rost nicio consultatie online si astazi voi fi foarte vehementa .

Am spus de multe ori cat de important sa ai dinti frumosi si sanatosi .Fara zambet frumos nu are sens sa-ti cheltui banii pe haine , rujuri , accesorii  si alte chestii de ''infrumusetare'' . Dinti cariati , strambi , galbeni nu te fac mai frumoasa!


Cu toate acestea , in general , lumea nu este preocupata de estetica dentara . Unii raman peste ani cu ''sechele''-amintiri din copilarie legate de experiente neplacute la dentist , samd , dar , oameni buni , de atunci a evoluat enorm stomatologia si numai cine nu vrea nu intelege . Unii nici nu se preocupa de dantura si pur si simplu nici nu se gandesc cat de mult un zambet frumos innobileaza chipul si fizicul in general. Altii nici nu stiu unde sa se adreseze , intrucat nu au fost de ani buni la stomatolog , desi au probleme serioase si au nevoie de tratament . In plus , putini oameni cunosc ca gingii nesanatoase [ liric spus] si carii cresc semnificativ riscul de infarct , accidente vasculare , etc. Dar inflamatia gingiei apare din cauza igienei necorespunzatoare - periaj incorect a dintilor , limbii ,  nefolosirea atei dentare, dusului bucal . Si la 6 luni uitam sa-l vizitam pe stomatolog pentru igiena profesionala .

Am mai spus , tehnologia nu sta pe loc . In fiecare an particip la o multime de cursuri si congrese atat nationale cat internationale . Nu ai cum sa nu tii pasul , tot ce e nou implementez imediat .
Si acum presupun ca multi dintre voi numai la bani se vor gandi . Raspunsul meu e la fel de vehement .
Cine e de vina ca ai lasat problemele sa evolueze, cine e de vina ca nu ti-ai facut la timp tratamentele , cine e de vina ca pana la 30 de ani nu ai invatat ca ata dentara nu trebuie sa lipseasca in igiena zilnica si multe altele
...
Daca ai face un simplu calcul cat ai cheltuit pe rujulete si pantofiori  si alte placeri ale vietii , ce ai zice?
Si pana la urma tehnologia costa , inovatia costa  . Vrei ca coronita ta sa fie cimentata cu super-glu sau un ciment de ultima generatie si sa nu te trezesti cu coroana sarita in farfurie in vazul tuturor?  Vrei o coronita din
''metale pretioase'' sau din materiale de ultima generatie ? Vrei un tratament de canal care dureaza o luna si apoi tot sa ajungi la extractie sau un tratament de canal modern ce va salva dintele ? Doar vreau sa stiu , tu alegi.

Nu voi intelege niciodata de ce oamenii se plac cu dinti strambi , incalecati , galbeni , negri . De ce oamenii nu vor sa zambeasca liber , sa nu stea cu gura inclestata si trista , dar rujuletul nu lipseste , bineinteles .
Exista atatea cabinete , atati doctori , atatea solutii ! E doar vorba de dorinta ta si respectul de sine .
din arhiva personala

Chiar nu are rost sa-ti mai cumperi o pereche de pantofi , crede-ma , nu are niciun farmec !

Si acum despre bloggeri , de tot felul[beauty , fashion , nu conteaza, unde te expui ] . Oare daca esti beauty blogger , nu trebuie sa fii placuta , ingrijita? Bine , daca iti expui doar mainile paroase swatchuite pana in cot si niciodata nu ti-am vazut fata , nici nu ai credibilitate , clar . Dar daca esti o beauty-bloggerita  asa ''cocheta'' , toata numai buze rosii si unghii cu sclipici si intre dinti ai carii , cum e ? Se intampla si mai grav , nu mai dezvolt . Pai despre ce e vorba , cel putin trebuie sa ai placerea sa te uiti la ea . Doar e beauty guru , trebuie sa ai dorinta sa-i urmezi sfaturile .Nu trebuie sa fie perfecta , trebuie sa fie ingrijita , nu ignoranta, daca ti-ai asumat aceasta postura ! Nu este un snobism , este realitatea. Dantura sanatoasa si un zambet placut este un  must have!

Fiti frumoase si sanatoase!
P.S. nu dau sfaturi si consultatii online .Multumesc .
 Pozele sunt preluate de pe google.

You Might Also Like

31 comentarii

  1. Iti inteleg perfect vehementa.Ai perfecta dreptate.Din pacate.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mea, de cand asteptam un astfel de articol din partea ta! Ai mare dreptate si e trist ca in Romania inca nu exista acea educatie si constiinta de a merge la medic cand avem o problema. Vad pe pielea mea ce important e sa ai grija de zambetul tau si de cand am luat decizia de a purta aparat dentar ma simt mult mai bine. Iti multumesc pentru ca m-ai indrumat cand am avut nevoie si datorita sfatului tau am cerut o a doua parere la problema mea si azi sunt in drum spre zambetul perfect. Frica de dentist e de domeniul trecutului, acum sfatuiesc cu mare drag pe toata lumea sa mearga la dentist pentru ca dintii sunt un atu extrem de important! Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai pus niste poze nu pt oricine, bine ca nu am mancat :)) imi place articolul tau si imi plac oamenii pasionati de munca lor pentru ca stiu ca vor da tot ce pot pentru omul din scaunul lui. Daca as fi fost in Bucuresti iti faceam o vizita :D

    RăspundețiȘtergere
  4. O dantura neingrijita este mai rau decat daca ai avea mustata ( ca femeie)...nu e nici o rusine sa porti aparat nici la 40 de ani , dimpotriva, mi se pare ca o femeie care isi asuma ca are un defect care trebuie si poate fi corectat, este mai puternica si mai atragatoare. Transmite acea siguranta de sine si atitudine ( care vine din interior, nu se poate imita , copia).

    RăspundețiȘtergere
  5. eu sunt chiar obsedata, din pacate in copilarie nu mi-am ingrijit dintii corespunzator, dar sunt multumita cu ce am acum, avand in vedere ca multi ani in urma, habar nu aveam de igiena dentara corespunzatoare!

    RăspundețiȘtergere
  6. Adelina, ma bucur tare mult ca ai luat decizia corecta.pup

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca multi oameni nu constientizeaza cat de vizibila e problema lor. Eu as fi vrut sa-mi spuna cineva acum mai multa vreme ca am dintii strambi si ca se vede si ca ar trebui sa fac ceva in privinta asta. De fapt, singurul meu regret este ca nu am pus aparatul mai devreme...

    RăspundețiȘtergere
  8. IOana , totusi e plauzibil ca ti l-ai pus, asta e important. bravo.

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga mea in drum spre serviciu m-a lovit o durere de masea si m-am gandit instantaneu la tine, trebuie sa vin si eu neaparat pentru "revizie" :)) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ah inteleg perfect ce spui, eu una am avut numai experiente proaste cu stomatologii, n-am reusit sa dau niciodata de unul bun, si dupa ce ca aveam dantura proasta (genele ce sa le faci), mi-au stricat-o si mai tare :( Iar acum in toamna o sa ajung sa imi imbrac cativa dinti din cauza unor probleme urate cu smaltul, insa o sa am zambetul perfect atunci :D Asa ca pentru o dantura frumoasa lasi toate sechelele si fricile de o parte si fugi la stomatolog, asta ar fi sfatul meu pentru toata lumea :D

    RăspundețiȘtergere
  11. draga anca, nu fii asa desteapta .treci mai departe, daca esti perfecta

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai mare dreptate si m-ai motivat sa merg si eu cat mai repede sa indrept niste dintisori!

    RăspundețiȘtergere
  13. Am citit articolul tau si pot spune ca sunt putin contrariata. Nu stiu ce experienta ai avut tu cu anumiti bloggerite de faci unele afirmatii ... fondate sau mai putin fondate.

    Sunt deacord ca o persoana ar trebui sa fie ingrijita si dantura conteaza foarte mult insa ca sa ai o datura absolut superba si sa iti faci control periodic o data la 6 luni(faci control in conditiile in care totul este impecabil) asta necesita o cheltuiala destul de mare.

    Ca sa iti dau un exemplu cu care ma confrunt in prezent. Pe o masea pe care mi-am pus un pivot si sa o imbrac am dat 500 lei?! Tie ti se pare ieftin? Pentru un om de rand care are salariu 800 lei nu cred ca isi permite sa faca investitii de genul. Si asta in conditiile in care mi-am facut doar o masea .... Pentru multe persoane deja o vizita la stomatolog inseamna sa scoti o mare parte din banii economisiti din buzunar.

    Atunci cand ai bani suficienti si nu esti nevoita sa ii imparti intre copii, cheltuielile cu casa si mancare iti este usor sa vorbesti si sa critici anumite persoane ca nu vin sa isi faca dantura si ca se neglijeaza.

    RăspundețiȘtergere
  14. Rokolla, mi se pare ca ai dat foarte ieftin si sunt convinsa 100% ca vei avea probleme pe viitor, cat de curand.si de ce ai ajuns la coroana, probabil nu ai fost la timp sa-ti rezolvi problemele. totul costa, si pantofii zara costa 400 de lei si un paltom 1000, nu? nu e vorba de bani, e vorba sa te ingrijesti la timp.dar daca nu ai timp, vei purta proteze. numai bine

    RăspundețiȘtergere
  15. Cred ca Rokolla se refera la faptul ca preturile foarte ridicate fac sa se amane destul de mult vizita la stomatolog. Si cand ajungi acolo...
    Oricum, preturile din Bucuresti sunt mult mai mari decat in alte orase; anul trecut pe o coroana (a spus ca am o cariuta si de fapt, era una foarte mare pe interior..)tot 500 lei am dat fara tratament, deci m-a costat in total 800 lei un dintisor - un molar foarte mic, ca dintii mei sunt cam mici de felul lor. Deci nu putin.
    Si nu, nu toata lumea isi cumpara pantofi de la Zara si palton de 1000 lei.

    De exemplu, nu am dinti strambi, sunt putin jos dar mi-as pune si maine aparat dentar (poate ca o sa imi pun in viitor). Dar, serios, preturile la aparate sunt...ohooo.

    Cu mainle paroase, yaaaii, groznic! Si da, am vazut asta si la bloggerite de la noi.

    Dar cu albirea dintilor cum este? O parte din medici zice ca-i buna, o alta parte zice ca nu-i buna. Deci, doamna doctor?

    Mihaela I.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mihaela , eu am scris si despre albire de nenumarate ori .sunt total de acord si o fac foarte des atat pacientilor , atat mie si familiei mele. mersi !

    RăspundețiȘtergere
  17. Este foarte usor cum pui tu problema si credema ca daca ar fi trebuit sa dau 1000 lei pe o singura masea cred ca renuntam. In momentul de fata nu stiu cata lumea isi cumpara paltoane la 1000 lei si pantofi la 400 lei in afara de tine si persoanele care nu au ce face cu banii. Cu un salariu minim pe economie sau putin peste cred ca investesc mai putin in astfel de accesorii vestimentare.

    RăspundețiȘtergere
  18. fiecare pune problema cum vrea si cum stie. eu din perspectiva mea spun ca am dreptate. prea multe am vazut.multumesc

    RăspundețiȘtergere
  19. Mie mi se pare ca ai pus punctul pe i!
    Si ce daca tratamentele sunt scumpe? Defapt, atat costa sa arati bine! Nu te poti astepta sa faca cineva minuni pentru tine pe gratis...materialele de calitate costa si, dupa cum ai spus si tu, te vor costa din ce in ce mai mult daca nu iti tratezi problemele la timp.
    Cat despre albire, chiar as vrea si eu, imediat ce scap de aparatul dentar(care nu a costat o avere, cum tind sa creada unii).
    xoxo

    RăspundețiȘtergere
  20. Sunt perfect de acord cu tine! Din pacate, asa stau lucuruile la noi:(. Felicitari pentru curajul de a spune/scrie adevaraul! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  21. Not to smile, daca ai probleme ... Un aparat mi-ar trebui si mie pentru dintii de jos, trebuie sa imi pun cat de curand.
    Mi-a placut tare mult articolul, se vede ca a fost scris cu pasiune! Te pup, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  22. Sunt persoane care traiesc din salariul minim pe economie si au si copii si alte cheltuieli. Tratamentul stomatologic nu este decontat de nimeni. Chiar si atunci cand se confrunta cu o simpla carie, ei nu isi permit sa o trateze, pentru ca sunt alte cheltuieli mai urgente. Articolul e de bun simt, dar cred ca trebuia sa faci referire doar la cei care isi permit , dar nu se trateaza.

    RăspundețiȘtergere
  23. Sa inteleg daca as vrea o parere despre un produs, nu mai dai niciun sfat? :(
    Totusi, te inteleg perfect, si ai dreptate. Sunt multe filmulete pe YT, cu oameni intrebati despre igiena lor orala. Iar ei spun ca o pasta de dinti ii tine chiar si 6 ani! 6!! Intr-o familie de 2-3-4 persoane, incredibil, si trist.

    RăspundețiȘtergere
  24. morphine, pot sa dau sfaturi , dar nu consultatii. ca nici nu primesc multumesc in schimb.fiecare e liber sa-si aleaga dentistul.mersi

    RăspundețiȘtergere
  25. Walkwithad, imi poti spune te rog unde ti-ai pus aparatul dentar (adresa/oras si telefon) si cat te-a costat?
    Chiar ma intereseaza.
    Merci!

    Mihaela I.

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna,

    In Romania multa vreme nu a existat ”cultura dintilor”, in schimb, asa cum ai spus, majoritatea isi cumpara pantofi, paltoane si chiar rujuri (!!! ) avind dantura praf ! Nu stiu altii cum pot...insa la fel de bine isi cumpara parfumuri, dar nu merg la cosmetica pt o epilare( da, nici cultura asta nu prea a existat)
    Ma rog, sint sigura ca pe zi ce trece, incetul cu incetul, vor fi tot mai multe persoane care sa investeasca in sanatate si care vor constientiza ca o plomba, o vizita la medic la timpul potrivit, te scuteste de investitii de ordinul miilor de lei.
    Experienta mea cu stomatologii din Romania, e cam aceeasi pe care am avut-o si cu alte categorii profesionale, adica ...mai bine platesc mai mult in afara dar am o garantie si-o calitate, decit in tara mea
    Povestea mea e urmatoarea: am mers la o doamna doctor faimoasa cu o problema stomatologica, s-a uitat, am discutat, am ales cea mai buna varianta (a se citi scumpa, bineinteles), am facut un deviz si am pornit la treaba. Pretul doamnei a fost foarte piperat de la inceput, insa am fost deacord pt ca am mers recomandata, stiam de la alte persoane ca e buna, etc. A inceput sa-mi ia bani pe fiecare sedinta in care imi lucra cite ceva, imediat a depasit suma totala pe care ea insasi o stabilise ca fiind totalul lucrarii. No problem. Pina la sfirsit mi-a luat de 3 ori, DA, TRIPLU, pretul stabilit.Am incercat s-o intreb intre sedinte, insa mereu zicea ceva de genul:” las` ca ne socotim la urma!” I-am cerut factura pe lucrare si m-a trimis la plimbare ca sa mi-o faca si apoi nu mi-a mai raspuns la telefon!!! Asta e ultima mea experienta cu un medic din tara. Daca mai sint multi ca aceasta doamna, atunci chiar nu ma mir ca oamenii au dintii asa cum ii au. Doamna respectiva are ceva ore si la Facultatea de Stomatologie din Iasi.
    Poate am avut eu ghinion, insa asa ceva nu vezi in alte parti ale lumii.

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna ziua,
    Aveti mare dreptate in ceea ce spuneti, ingrijirea danturii trebuie sa fie o prioritate in viata noastra,iar persoane care cheltuiesc mai degraba pe niste haine/pantofi/cosmetice decat sa dea o fuga la cabinetul stomatologic sunt multe, din pacate.

    Insa...la fel de multe sunt si peroane care CHIAR NU ISI PERMIT SA FACA ASTA! Este un cerc vicios..din pacate. Cum este si cazul meu...de muulti ani. Am tot amanat vizitele la cabinetul stomatologic,sperand ca mai tarziu...se va schimba situatia finaciara, iar intre timp, starea danturii se agraveaza. Deci...eu zic ca nu trebuie criticat atat de drastic, pentru ca nu stiti ce stare materiala are fiecare.
    Sunt constienta ca sunteti bine intentionata...insa situatiile variaza de la o persoana la alta...

    Trebuie sa recunoasteti ca preturile practicate...mai ales in Bucuresti ...sunt mari pentru omul de rand care are 10-15 milioane salariul...sau are mai mult...dar trebuie sa plateasca chirie...sau rate pentru locuinta...deci ramane cu foarte putini bani.

    Repet, aveti dreptate in unele privinte...insa ar fi bine sa faceti distinctie...intre anumite categorii de persoane...

    Nu in ultimul rand, ma alatur celor care va multumesc pentru sfaturile utile pe care le dati dezinteresat pe acest blog.

    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  28. Anonim, multumesc.asta e ideea, cu cat stai mai mult, se agraveaza si platesti mai mult.

    RăspundețiȘtergere