Alimentația echilibrată și rolul berii în alimentație
08:39:00
Am participat la un eveniment foarte interesant, interactiv si .... foarte gustos care a avut loc la Mazilique Studio. Interesant a fost subiectul dezbatut, despre alimentatia echilibrata, consum moderat de bere si toate preparatele prezentate au fost gatite de Cristina Mazilu cu adaos de bere, inclusiv desertul. Berea nu s-a simtit deloc la gust, totul a fost delicios si... echilibrat.
Alimentația
ne ajută să oferim organismului combustibilul și catalizatorii
necesari proceselor vitale și reprezintă un element extrem de
important pentru asigurarea unui stil de viață sănătos. Variația,
combinarea grupurilor de alimente și băuturi care să își
completeze reciproc deficiențele de compoziție reprezintă cheia
evitării carențelor de orice fel și alcătuirea unei diete
echilibrate.
Alimentația
echilibrată ne ajută să facem față solicitărilor fizice și
intelectuale, să luptăm eficient cu noxele diverse din mediul
ambiant și ne menține în formă maximă. De la bolile de inimă,
la cele digestive sau endocrine, alimentația poate fi un aliat.
Pentru
facilitarea alcătuirii unei diete corecte, alimentele au fost
clasificate în mai multe categorii, fiecare grup remarcându-se
printr-o particularitate nutrițională. Astfel, produsele lactate ne
aduc în special calciu, derivatele din carne, fier, legumele și
fructele contribuie prin aportul de vitamina C, băuturile sunt
hidratante datorită proporției mari de apă și, în funcție de
ingredientele din care sunt făcute, pot adăuga și alte elemente
nutritive.
„Pentru
a funcționa așa cum trebuie, este necesar să îi oferim
organismului nostru combinații alimentare care se completează
reciproc și îi furnizează atât proteine, cât și lipide și
glucide (carbohidrați). Nu se recomandă asocierea de alimente care
furnizează același lucru, spre exemplu pâine cu preparate din
cartofi sau paste, deoarece toate aduc mulți carbohidrați. Nici
carne cu ouă, amândouă surse de proteine și grăsimi. Este
necesar să gândim masa astfel încât să fie completă nu doar din
punctul de vedere al gustului, culorilor sau aromelor, dar și din
punct de vedere nutrițional. Acest lucru înseamnă că avem nevoie
la fiecare masă de nutrienții macroergici amintiți mai sus, de
fibre, de vitamine și de elemente minerale. În plus, să nu uităm
niciodată să ne hidratăm corect, acest lucru fiind cu atât mai
presant cu cât ne aflăm în sezonul cald, când pierdem multă apă
și multe săruri minerale prin transpirație”,
recomandă dr. Corina-Aurelia Zugravu, Președinte Centrul de Studii
despre Bere, Sănătate și Nutriție.
De
asemenea, nutriționiștii recomandă consumul de alimente de origine
vegetală (legume, fructe, oleaginoase), care se digeră ușor, au un
conținut mare de apă, vitamine și minerale și asigură o parte
importantă din nevoile noastre nutritive.
De
asemenea, nutriționiștii recomandă consumul de alimente de origine
vegetală (legume, fructe, oleaginoase), care se digeră ușor, au un
conținut mare de apă, vitamine și minerale și asigură o parte
importantă din nevoile noastre nutritive.
Consumul
moderat de bere și alimentația
Berea
poate face parte dintr-o dietă echilibrată, atunci când este
consumată cu moderație. Cu conținut de alcool sau fără, datorită
ingredientelor naturale din care este fabricată (cereale, hamei,
drojdie și apă), berea poate asigura substanțe nutritive și
nutrienți valoroși pentru nevoile metabolice ale organismului
nostru. Datorită conținutului de malț și hamei, berea este o
importantă sursă de antioxidanți și de fibre solubile, iar
drojdia de bere asigură, totodată, proteine și aminoacizi
esențiali, precum și numeroase vitamine și minerale (toate
vitaminele din complexul B, inclusiv tiamina, o vitamină rară în
alimentația rafinată a omului modern). Pentru a beneficia de
posibilele efecte benefice ale consumului de bere, specialiștii pun
accentul însă pe moderație și recomandă 330 ml/zi în cazul
femeilor și 660 ml/zi în cazul bărbaților.
Berea
ca ingredient la prepararea diferitelor feluri de mâncare
Gastronomia
este un domeniu cu multiple posibilități, iar combinațiile
alimentare pot face din acest domeniu o adevărată artă. Berea se
dovedește o băutură extrem de versatilă. Poate face parte
dintr-un stil de viață sănătos, atunci când este consumată cu
moderație, și poate fi chiar un ingredient în pregătirea unor
preparate culinare dintre cele mai diverse. De la rolul
său
în frăgezirea diferitelor tipuri de carne, la prezența în
rețetele de preparare a sosurilor sau deserturilor, berea este un
element cheie în cele mai rafinate bucătării. Aroma și gustul cu
care berea învăluie preparatele culinare se datorează în special
hameiului și malțului.
Berea
și gastronomia: cum să potrivești berea cu diferite feluri de
mâncare
Berea
poate acompania foarte bine chiar și preparate culinare dintre cele
mai sofisticate. Se potrivește cu preparate cu gust acru
sau amărui,
precum preparatele marinate, salatele și fructele de mare, deoarece
contracarează foarte bine aciditatea oțetului. De asemenea,
preparatele cu roșii sau legume, se potrivesc de minune cu berea.
Totodată,
berea îmblânzește senzația produsă de alimentele foarte
condimentate,
printre ele regăsindu-se cele care conțin piper, usturoi sau
chilli. Și bucătăria
orientală
găsește în bere contrastul perfect pentru sosurile de soia sau
burgerii condimentați cu wasabi, ketchup sau muștar. Combinațiile
de bere cu muștar merg mai bine decât cu orice altă băutură.
Berea
poate fi o alegere foarte bună pentru a însoți și preparate
culinare cu texturi
cremoase,
cum ar fi brânzeturile sau preparatele cu ou. Berea cu un gust
proeminent amărui poate fi consumată alături de pește
afumat, în timp ce berea mai ușoară, cu gust mai puțin amărui se
potrivește cu peștele marinat.
Atunci
când decizi să alegi o bere pentru a o savura alături de o
friptură,
trebuie în primul rând să ții cont de condimentele și de sosul
care însoțesc preparatul culinar. Astfel, o bere neagră cu gust
intens ar fi de preferat celorlalte sortimente, atunci când friptura
este intens condimentată.
Berea
poate fi o alegere potrivită și pentru pregătirea diferitelor
deserturi.
Prăjiturile cu ciocolată neagră, dulciurile care au în compoziție
lemn dulce și alune se potrivesc cel mai bine cu berea neagră.
Despre
Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție
Centrul
de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție
este o entitate cu caracter științific, rezultat al demersului
celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector
universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine
și calitatea de Președinte în cadrul Centrului
de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție,
dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant
în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar general,
și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.
Înființat
în luna decembrie a anului 2011 și lansat oficial în data de 7
martie 2012, Centrul
de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție
are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere
asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și
diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității
medicale și a publicului larg.
Pentru
a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din
țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în
domeniu,
sub forma de burse acordate studenților, masteranzilor,
doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă.
Toate detaliile privind structura și componența Centrului
de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție
pot fi găsite la adresa:
3 comentarii
interesant, eu prefer un pahar de vin rosu dar merge rar si o bere, imi place Corona :)
RăspundețiȘtergereInteresant. Mi-a placut articolul
RăspundețiȘtergereLovely post dear! Have a great week! kisses
RăspundețiȘtergere