Keep your teeth healthy

20:03:00

Ceea despre ce vreau sa va vorbesc azi se refera nu numai la dinti, dar la sanatate in general. Este doar un gand si fiecare sa faca concluzii.

Desigur, igiena dentara este primordiala in mentinerea sanatatii orale si include obligatoriu periaj, folosirea atei dentare si optional, dar tot important - dus bucal . Totul, de carii pana la inflamatii gingivale si parodontite produce placa bacteriana. Daca ai respectat toti pasii si ai eliminat placa de peste tot, inclusiv interdentar - sanse mari sa-ti pastrezi dintii sanatosi cat mai mult timp.
Dar azi vreau sa vorbesc doar despre pasta de dinti, pe care o folosim cu totii, dupa preferinte....




V-ati gandit vreodata ce inseamna ingrediente din pasta de dinti, cat de periculoase sunt si ce urmari au? La urma urmei ne spalam pe dinti de 2-3 ori pe zi si trebuie sa stim, nu e asa?
Incepem cu fluorul si compusii sai. Stim ca este recomand tuturor incepand de la cinci ani. Dar cu litere foooarte mici exista si un avertisment : daca inghititi accidental doza recomandata pentru spalarea dintilor, adresati-va imediat medicului. nu inghititi! pentru copii mai mici de sase ani puneti pe periuta o doza nu mai mare decat un bob de mazare! sub supravegherea parintilor.. etic. Otrava direct nu scrie. E doar un prilej de gandire. Si e doar clasificat ca si neurotoxina. Cititi AICI
Mergem mai departe. Va dati seama ce inseamna triclosan, sorbitol sau SLS in pasta de dinti? Nici eu nu imi dadeam seama, dar devin tot mai constienta. Sorbitol este o substanta care impiedica uscarea pastei de dinti, dar provoaca diaree, mai ales la copii. Triclosanul este de fapt un antibiotic care "combate" bacteriile nocive din gura. Dar in gura supravietuiesc miliarde de bacterii, inclusiv patogene si balans intre ele este adevarata sanatate orala. Dar triclosanul "matura"  totul.  Fiind un antibiotic sintetic omoara necontrolat patogene si nepatogene, producand de fapt inflamatii si carii.
Un alt ingredient - SLS - agent spumant care produce in gura un efect placut si senzatie de curat. De fapt este un detergent ieftin utilizat la scara larga in productia cosmetica, detergenti casnici si industriali. In clinici de testare este utilizat ca un iritant  al pielii la animale . Alta latura al acestui ingredient este ca usuca mucoasa gurii ce atrage mai multa placa si produce carii. Cerc vicios..
Si o alta problema - SLS reactioneaza cu alte ingrediente si produce nitrati  care intra in fluxul sanguin . Multe companii mari deghizeaza acest ingredient in ceva "natural" ca produs din nuca de cocos...
Concuziile face fiecare, dar se pune intrebarea, de ce totusi fabricantilor este permisa folosirea acestor ingrediente daca sunt atat de daunatoare.  Pot fi mai multe raspunsuri - doza minima acceptabila si sa presupunem nepericuloasa, costuri minime si profituri uriase, uneori nu exista control si fiecare isi asuma riscul..
Banda / marcarea pe un tub de pasta inseamna urmatoarele:
negru- exista substante care maresc simptomele parodontozei
rosu- substante periculoase pentru sanatate
albastru- substante sintetice acceptabile nedaunatoare
verde- substante 100% naturale, ecologice
Eu va doresc multa sanatate!


You Might Also Like

4 comentarii