O zi in masivul Piatra Mare

20:26:00

Impartasesc aceasta experienta cu voi, cu ochii mei si viziunea mea,poate va motiveaza daca nu ati ajuns inca aici....
Trebuie sa spun ca e a doua oara cand ajung in zona asta si am facut aceleasi traseu. Mi-am dorit tare mult sa mai ajung aici, sa depasesc limitele, sa inving temerile si sa ma bucur de o priveleste superba din varf.
Prima data am ajuns aici in toamna anului trecut si am facut acest traseu in doi. Mi-a placut mult experienta si de data aceasta am vrut neaparat sa merg singura. Pentru sufletul meu, sa vad ce pot...
Masivul Piatra Mare se afla in zona Brasovului in depresiunea Timisului de Sus si incepe chiar in Valea Timisului. Localitatea Dambul Morii [ aproximatib 7 km inainte de Brasov] este un reper important si de aici incepe aventura. Exista o parcare chiar la intrare,aici se lasa masina sau pana la bariera, dupa bariera  accesul este interzis.
Am pornit din Bucuresti cu masina in jur de 6 dimineata si la 8 eram deja in zona. Ma mai plimbat putin, am baut o cafea, am mai stat pe iarba si pe la 9 am pornit pe traseu.




Traseul incepe cu un drum superb prin padure urmand directia spre Canionul 7 Scari [ marcaj banda galbena]. Pana la Canion se merge pe drum forestier, un traseu usor si frumos.



Cam intr-o ora am ajuns la Cabana 7 Scari, punctul de trecere spre Canion,unde se plateste taxa 10 lei. Aici am facut un scurt popas si am pornit mai departe. La Canion a fost mare aglomeratie de oameni! Am stat foarte mult sa trec toate scarile, dar dupa Canion multimea s-a risipit,probabil s-au intors, exista o tiroliana de intoarcere.
Canionul 7 Scari este o minune a naturii, 7 cascade, 7 pante, 7 scari, de o lungime totala de 160 m si diferenta de nivel de 58 m. Cea mai lunga scara are 14,5 m si este destul de abrubta,dar ofera o priveliste spectaculoasa! Foarte important sa aveti incaltaminte corespunzatoare, antiderapanta,pentru ca scarile sunt ude de la cascade. Am vazut oameni in sandale!... De aia dureaza atat sa treaca scarile, pentru ca e foarte periculos. Si nu va aventurati pe traseu in sandale sau balerini[imi vine si sa rad, am vazut-o si pe asta...], nu e de ras, e siguranta voastra, sanatatea picioarelor si comfortul. In padure nu exista semnal si chiar la varf e foarte prost, daca se intampla sa alunecati si sa rupeti piciorul... Cine mai ajunge la voi? Deci, regula nr 1 - incaltaminte corespunzatoare !

Dupa cascada multimea s-a risipit, dar pe intreg traseu nu vei fi singur. Sunt grupuri de oameni care se duc sus si  cu care interactionez.

Intreg traseul pana la Cabana Piatra Mare la mine a durat fix trei ore si jumatate, nu am obosit, m-am bucurat de fiecare clipa. Nu am oprit pentru popas , am mers constant pana la varf.  Am urmat marcaj galben tot drumul. Traseul prin padure este destul de anevoios,in unele locuri chiar dificil, dar fascinant.
Cand ajungi sus, se deschide o priveliste superba. o pajiste cu cabana si muntii in jur. La Cabana Piatra Mare puteti sa mancati o ciorba sau sa beti un ceai, la altceva nu va asteptati. Eu nu am mancat, mi se pare o risipa de energie.



De aici mai sunt trasee, am mai fost pe unul din el, care te duce si mai sus, e absolut fascinant acolo. Dar de data asta nu m-am dus mai departe, pentru ca era nor mare si a inceput sa picure si chiar nu vroiam sa ma prinda ploaia prin padure. Am ramas la Cabana sa ma odihnesc putin, sa privesc natura, sa stau pe iarba... Cam peste o ora am pornit inapoi.
Drumul de intoarcere am ales cel cu marcaj rosu [ drumul familiar], este mai usor, dar se poate intoarce si pe marcaj galben. Pana jos la Dambul Morii mi-a luat fix doua ore. Am mai stat pe iarba si mi-am scaldat picioarele in paraul foarte rece ce vine din munti,iti da o senzatie extraordinara de revigorare si de reincarcare. Sfatul meu: incaltaminte comfortabila, antiderapanta, sa aveti apa la voi si ceva mancare. Nu luati mancare multa! Mancarea risipeste energia, cateva fructe si un sandwich sunt de ajuns!



Acest traseu se considera de un nivel mediu, nu e usor, dar nici greu. Poti sa-l parcurgi intr-o zi fara nicio indoiala,poti sa-l parcurgi singur sau in grup . Poti orice! Doar sa vrei! Si cand vei putea sa faci ceva pentru tine, atunci vei putea darui si pentru altii. In fiecare zi viata ne da o sansa - de a descoperi si de a invata. O sansa sa iubesti, sa speri, sa vezi cu ochii tai frumusetea din jur. Sa te trezesti dimineata si sa pleci unde vrei, sa bei o cafea in alt oras, sa obosesti si sa te bucuri de o banca in parc. Sa te bucuri de picioarele tale care te duc neconditionat unde vrei tu, de o inghetata,de o vorba cu un om strain. O sansa sa respiri profund, sa vezi soare sau ploaie. O sansa sa alegi ce faci azi. Pentru ca exista doar azi, ieri nu mai exista si maine nu stim ce va fi. Traiti azi,iubiti azi, faceti ceva azi!
P.S. Cine a fost pe acest traseu? Cum a fost experienta voastra?



You Might Also Like

6 comentarii

  1. Ai avut parte de o aventura frumoasa. Inca nu am fost pe acest traseu, dar am fost tot asa pana la Lacul Sf. Ana. Uh, ce frumos si acolo ! La vara merg la Vatra Dornei tot ca sa fac mai multe drumetii, deja stiu locurile si imi e dor.

    RăspundețiȘtergere
  2. multumim, Stella, chiar imi era dor de acele locuri si am mers si eu cu tine, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. O excursie minunata. Felicitari pentru ca aveti curaj sa o porniti singura la drum. Si eu merit aceleasi felicitari pentru ca sunt o mare iubitoare de natura si chiar daca nu gasesc un companion pornesc la drum. Intr-adevar nimic nu se compara cu o poteca de munte acompaniata de susur de izvor, de mirosul cetinei, linistea padurii...
    V-am vazut la emisiunea "Destine ca in filme" si imi pare bine ca v-am vizitat blogul. Va plac foarte tare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce frumos ai descris, Stella! Te felicit pentru curajul de a-l face singura, eu inca nu m-am incumetat pe munte singura. Am facut traseul doar iarna, dar pe poteca, scarile erau inchise. Imi doresc tare mult sa ma intorc vara sa vad canionul!

    RăspundețiȘtergere